Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM
Śmietanę, mleko oraz cukier kryształ i cukier waniliowy musimy zagotować, a następnie lekko przestudzić. Jajka oraz żółtko roztrzepujemy dodając przyprawę do piernika. Do masy jajecznej dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę śmietankową. Tak przygotowany krem przelewamy do kokilek ( ja użyłam 150 ml) i wstawiamy do formy lub naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą do 2/3 wysokości kokilek. Formę z kokilkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, a następnie wstawiamy kokilki z kremem do lodówki na 3 godziny.
Krem przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym, który za pomocą palnika cukierniczego karmelizujemy. Wierz każdego deseru ozdabiamy cząstką wyfiletowanej pomarańczy (bez skórki) oraz polewamy odrobiną sosu pomarańczowego.
Sos pomarańczowy: Sok z pomarańczy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim masło. Mieszamy i studzimy.