Królewiec

Królewiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne ciasto miodowe przełożone kremem i biszkoptem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto miodowe:

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    3 łyżki
  • margaryna

    150 gramów
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

Składniki na biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa budyniowa:

  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    250 gramów

Polewa:

  • czekolada biała

    150 gramów
  • śmietana kremówka

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tej samej formy w której, piekliśmy ciasto miodowej lub drugiej o takich samych wymiarach, posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: Obydwie mąki rozrabiamy w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącym budyniem przekładamy ciasto.
Polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta.
Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

Wiktoria29
Budyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu ciasto miodowe zmięknie i całość będzie można łatwo kroić. Ciasto po złożeniu musi spędzić noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat