Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto miodowe:
-
mąka
3 szklanki -
cukier
0.75 szklanki -
jajko
1 sztuka -
miód
3 łyżki -
margaryna
150 gramów -
soda oczyszczona
1 łyżeczka
Składniki na biszkopt:
-
jajka
4 sztuki -
mąka
0.75 szklanki -
cukier
0.75 szklanki -
mąka ziemniaczna
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa budyniowa:
-
mleko
3 szklanki -
cukier
0.5 szklanki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
mąka pszenna
3 łyżki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
masło
250 gramów
Polewa:
-
czekolada biała
150 gramów -
śmietana kremówka
150 gramów
Sposób przygotowania
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tej samej formy w której, piekliśmy ciasto miodowej lub drugiej o takich samych wymiarach, posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: Obydwie mąki rozrabiamy w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącym budyniem przekładamy ciasto.
Polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta.
Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Budyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu ciasto miodowe zmięknie i całość będzie można łatwo kroić. Ciasto po złożeniu musi spędzić noc w lodówce.![]()
Komentarze (0)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się