Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Placki ziemniaczane to ulubione danie mojej rodzinki. Lubimy je i często też je przyrządzamy i to w różny sposób, najczęściej odlewam nadmiar wody z startych ziemniaków, ale tym razem przygotowałam ciasto nie odlewając wody.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1.5 kilograma
cebule 2 sztuki
jajko 2 sztuki
ząbki czosnku 2 ząbki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
przyprawa w płynie 2 łyżki
mąka 5 łyżek

Dodatkowo:

olej do smażenia 0.5 litra
smietana 18% 200 gramów

Porada

Ja do placków ziemniaczanych dodaję bardzo często do smaku przyprawę uniwersalną Kucharek. Przyprawa daje bardzo fajny posmak plackom. Z ciasta nie odlałam nadmiaru wody (soku), dlatego dodałam więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z nowych ziemniaków

Ziemniaki obieram i dokładnie płuczę.  Następnie ścieram na tarce o małych oczkach.
Cebulę i czosnek obieram i również ścieram na tarce o małych oczkach bezpośrednio do ziemniaków. Do masy wbijam jajko, dodaję przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i nakładam porcje masy. Smażę placki z obydwu stron do zrumienienia, a następnie w razie potrzeby odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję ze śmietaną lub posypane cukrem.

Kilka placków przysmażam mocniej bo nie lubię placków mało dopieczonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.06.2018 21:00
Lubię takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak