Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z szynki wieprzowej
Cebulę, ogórki, paprykę i kiełbasę obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki.
Mięso podzielić na grubsze plastry i rozbić na cienkie płaty, każdy płat posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy nałożyć obraną, pokrojoną w prążki cebulę, pokrojoną w paski kiełbasę oraz ogórki. Zwinąć w ruloniki, czyli rolady i obwinąć nicią kuchenną albo spiąć szpilkami do rolad. Rolady podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po podsmażeniu zmniejszyć ogień i zrumienione rolady smażyć do miękkości pod przykryciem podlewając w razie potrzeby ciepłą wodą. Po upieczeniu rolady wyjąć a z powstałego płynu przygotować sos. Podawać z kluskami oraz ulubioną kapustą czy surówką.