Jajecznica na parze z salsą z pomidorów

Jajecznica na parze z salsą z pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna propozycja na pożywne śniadanie.

  Przepis doceniony przez Doradce Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka

    6 sztuk
  • masło

    30 gram
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • bazylia

    kilka liści
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dobieramy garnek z metalową lub szklaną miską, którą będzie można ustawić na garnku. Do garnka wlewamy 1/3 wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Ustawiamy na garnku miskę z wbitymi 6 jajkami i masłem. Cały czas mieszamy, żeby równomiernie jajka się ścięły.

Pomidory myjemy i blanszujemy przez 10 sekund we wrzątku, a następnie wkładamy do zimnej wody z lodem, co pomoże nam w obraniu ich ze skórki. Obrane pomidory siekamy dokładnie nożem, aż powstanie coś w rodzaju tatara z pomidora, dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz bazylie. Przygotowaną na parze jajecznicę nakładamy na talerz, a na górze układamy gotową salsę i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Smakowita i kusząca smakiem i wyglądem;)

bietka

4 tygodnie temu
Smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat