Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniki miętowe

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przyjemnie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru.

Składniki:

ciastka

masło 150 gramów
cukier puder 3 łyżka
mąka pszenna 180 gramów
cukier drobny 5 szczypt
mięta liście 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki miętowe

Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 180 g mąki.
W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
Blat lekko posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 31.05.2018 19:00
Miałam problem z wejściem na DS. Widzę błędy w składnikach. Mąki od 220-250 g i i dość obficie podsypywać mąką w trakcie wałkowania. Ciasto jest miękkie i dość trudno się wałuje, ale nie należy się tym zrażać, bo potem ciasteczka są pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak