Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z indyka duszona z warzywami
Golonki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać oliwę z dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić golonki i podsmażyć, aż się zarumienią. Następnie wlać pół litra wody, dodać sól, ostatnią łyżeczkę pieprzu ziołowego, paprykę słodką, ostrą oraz harissę. Dusić pod przykryciem 30 minut.
Dodać do mięsa marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz seler pokrojony w paski. Dusić 10 minut, następnie dodać brokuły podzielone na różyczki. Dusić około 15 minut.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić danie do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :)