Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.

Składniki:

10 sztuk:

cukinia 200 gramów
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
sól 5 szczypt
pieprz 5 szczypt
tuńczyk 1 puszka
rzodkiewki 5 sztuk
masło do smażenia 2 łyżki

Porada

Startą cukinię należy posolić i odstawić na 20-25 minut, żeby puściła sok. Sok odlać i można dodać pozostałe składniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać solo lub z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:41
super placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak