Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.
Czekoladowe muffinki z pysznym kremem śmietankowym, ciasteczkiem oreo:
- deser dla fanów popularnych ciastek oreo;
- świetna słodka przekąska na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko;
- efektowne muffinki, które możesz zrobić idąc w gości.
Zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Upieczcie, a nie pożałujecie :)
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.
3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.
4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.
5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.