Placuszki chałwowe z bananem

Placuszki chałwowe z bananem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

40 sztuk małych placuszków

  • banan

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • tahini pasta sezamowa

    2-3 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ryżowa

    1/4 szklanki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Banana podusić widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem, miodem i pastą tahini.
Do masy wlać mleko i wsypać obie mąki przesiane z sodą oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
(Masa początkowo będzie rzadka, ale później powinna delikatnie zgęstnieć. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Diana Rusiłowicz
Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:34
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat