Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki chałwowe z bananem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

40 sztuk małych placuszków

banan 1 sztuka
jajko 1 sztuka
tahini pasta sezamowa 2-3 łyżki
miód płynny 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ryżowa 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

masło do smażenia

Porada

Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki chałwowe z bananem

Banana podusić widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem, miodem i pastą tahini.
Do masy wlać mleko i wsypać obie mąki przesiane z sodą oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
(Masa początkowo będzie rzadka, ale później powinna delikatnie zgęstnieć. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:34
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak