Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka
2 szklanki -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
jaja
3 sztuki -
śmietana 30%
1/2 szklanki -
mleko
1 szklanka -
borówka amerykańska
1 szklanka -
truskawki
200 g -
masło
2 łyżki -
brązowy cukier
4 łyżki -
syrop klonowy
4 łyżki -
olej rzepakowy
2-3 łyżki
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
rozmaryn
-
Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat
Do dekoracji
-
mięta liście
Sposób przygotowania
Do rondla z roztopionym masłem wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki, dodajemy brązowy cukier, syrop klonowy i doprawiamy rozmarynem. Całość karmelizujemy.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy niewielkie porcje ciasta, tak, żeby pacakesy miały średnicę mniejszą od małego talerzyka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ułożone jeden na drugim. Na górę wykładamy truskawki wraz z sosem z karmelizowania. Dekorujemy listkami mięty.
Rozmaryn będzie bardziej aromatyczny, gdy go podgrzejemy.![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się