odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Wiosenny omlet ze szparagami, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • masło klarowane

    50 g
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • ziemniaki młode

    3 średnie
  • pomidorki koktajlowe

    1 opakowanie
  • cebula

    2
  • szynka dojrzewająca

    3 plastry
  • jajka

    8
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • ser żółty

    50 g
  • oliwki czarne Smak

  • bazylia świeża

    do ozdoby

Do smaku

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Wiosenny omlet ze szparagami, odc. 12 foto
Na maśle klarowanym podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, dodajemy tymianek. Szynkę dojrzewającą kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię. Kolejno podsmażamy zielone szparagi pokrojone na 3 części oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Wiosenny omlet ze szparagami, odc. 12 foto
Warzywa doprawiamy czarnym pieprzem grubomielonym. Na koniec, na patelnie dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy jogurt, doprawiamy solą oraz papryką słodką. Dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy przesmażone warzywa i starty ser żółty, mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Wiosenny omlet ze szparagami, odc. 12 foto
Przekładamy na patelnię. Dodajemy kilka czarnych oliwek. Łyżką odsuwamy masę od brzegów i dna patelni, tak aby masa ze środka spływała na spód, w ten sposób omlet będzie się dosmażał równomiernie. Gotowy omlet podajemy z kilkoma listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 24.03.2017 08:06
czekam na sezon na szparagi i omlecik będzie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat