Przepis i sposób przygotowania na: Mini eklerki z bitą śmietaną
Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.
Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.
Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając) przez około 3-4 minuty.
(Ciasto powinno odstawać od brzegów garnka.)
Zdjąć z ognia i ostudzić (koniecznie!).
Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami).
(Gotowe ciasto powinno być elastyczne.)
Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około 3 cm.
(Ciasto można również wykładać za pomocą łyżki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut w 190 stopniach.
Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno.
Na końcu dodać sok z cytryny.
Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.
(Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.)
Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
(Można polać roztopioną czekoladą.)