Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cynamonowe z dynią
Kroki postępowania
Dynię piżmową przekroić na pół, owinąć folią aluminiową i piec w 180 C do miękkości. Potem miąższ wydrążyć i osączyć na sicie.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę i 100 g dyni.
Foremkę lekko wysmarować margaryną, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 170 C.
Przestudzić.
Schłodzone mleko ubić na pianę, dalej ciągle mieszając wlewać cienkim strumieniem galaretkę.Tak ubitą pianę wymieszać z 500 g dyni.
Wierzch posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin.