Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z masą sokową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 szklanka
margaryna 10 dag
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 1

Masa

napój sok o smaku granatu 2,5 szklanki
budyń waniliowy 2

Dodatkowo

bita śmietana w proszku
mleko 150 ml
granat kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z masą sokową

1. Najpierw musimy zrobić ciasto na babeczki. Margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
4. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
5. Studzimy.
6. Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
7. Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
8. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
9. Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak