Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Następnie ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Kiwi obrać , przekroić na pół a następnie na plastry.
Z truskawek usunąć szypułki, opłukać ,osuszyć i przekroić na połówki lub plasterki.
Mini spody bezowe wypełniamy ubitą śmietaną , następnie dekorujemy owocami i na koniec obsypujemy kolorową posypką cukrową.