Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z kurczaka z posypką sezamową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 szt
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
ser żółty 100 g
szczypiorek usiekany 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
sól i pieprz

Panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sezam 2 łyżki
krakersy 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z kurczaka z posypką sezamową

Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery.
Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 25.04.2018 18:13
Pyszne, soczyste i mięciutkie burgery z piersi kurczaka. Zmielona papryka, cebula i czosnek nadały im niezwykłego aromatu. Panierka z krakersów i sezamu dodatkowo urozmaiciła smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak