Tort poprzeczny z malinami

Tort poprzeczny z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    0,5 szklanki

Krem

  • śmietana kremówka

    165 ml
  • żelatyna

    2 łyżki
  • woda gorąca

    4 łyżki
  • serek homogenizowany

    waniliowy 10 dag
  • maliny

    według uznania

Bita śmietana

  • mleko

    150 ml
  • bita śmietana w proszku

  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda gorąca

    3 łyżki

Dodatkowo

  • kolorowa posypka

    czarno biała
  • maliny

    według uznania
  • listki mięty

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24cmx35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Z kolei przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę (jeszcze letnią) i ubijamy. Dodajemy serek waniliowy i ponownie ubijamy.
8. Biszkopt kroimy na trzy pasy wzdłuż. Każdy z nich smarujemy kremem i posypujemy malinami.
9. Jeden pas zwijamy i ustawiamy go pionowo na środku tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe pasy ciasno owijamy wokół. Na koniec zamykamy tortownice i wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.
10. Po około 3 godzinach bierzemy się za dekorowanie. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jeszcze letnią żelatynę dajemy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
11. Boki jak i wierzch smarujemy bitą śmietaną. Na środku wyciskamy kilka dużych rozetek. Wokół tortu wyciskamy kilka mniejszych. Odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
12. Na koniec już w duże rozetki wciskamy maliny. Pomiędzy te rozetki układamy liście mięty do dekoracji. Posypką lekko posypujemy wierzch, a boki mocniej.
13. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

20.04.2018 08:10
Pięknie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat