Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z grzankami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cebula 4 duże
bulion wołowy 750 ml
wino białe wytrawne 200 ml
sherry 100 ml (wytrawne)
masło 50 g
ząbki czosnku 3 szt
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
ocet 2 łyżki (z czerwonego wina)

Grzanki

bagietka
ser żółty 50 g
oliwa 3 łyżki
szałwia
natka pietruszki
posiekane listki tymianku
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z grzankami

Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor. Dodałem cukier, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku oraz po szczypcie tymianku i szałwii. Całość oprószyłem mąką, zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu.
Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe się chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak