Na ciepło: Zupa cebulowa

Na ciepło: Zupa cebulowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    1 l
  • cebula

    6 dużych
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser ementaler

    100 g
  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • koniak

    50 ml
  • masło

    4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki (pomace)
  • mąka

    2 łyźki
  • sól gruboziarnista

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie (małe)
  • żółtko jajek

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Na ciepło: Zupa cebulowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę pokroić w cienkie pióra a następnie przesmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Smażyć na brązowy kolor pod koniec posypać mąką i smażyć dopóki się zarumieni.
Krok 2 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto
Dodać wino i szybko odparować. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem dodać czosnek i przyprawy. Zagotować i na wolnym ogniu gotować przez około 30 min. Pod koniec gotowania dodać odparowany koniak.
Krok 3 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto
Rozgrzać piekarnik z górnym opiekaczem na 170˚C. Zupę przelać do kamionkowych naczynek posypać startym serem i na wierzch ułożyć płaty ciasta francuskiego, które należy posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną wody. Zapiekać w piekarniku około 5-7 min. aż ciasto się ładnie zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

jejkuchnia 21.03.2018 15:51
Już kilka razy miałam w planach jej przygotowanie i jakoś nigdy nie mogę się zebrać. Bardzo lubię cebulę, ale jakoś do zupy cebulowej nie do końca mogę się przekonać...
smerfetka79 30.09.2016 23:18
wygląda pięknie
kasia.s 30.09.2016 22:57
Poproszę porcję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat