Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki gryczano - daktylowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana niepalona 300 g
daktyle świeże 12 szt.
sok z cytryny (z małej szt.)
miód 3 łyżki
sól 1 szczypta
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki gryczano - daktylowe

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne placuszki z kaszy gryczanej i świeżych daktyli. Placuszki nie zawierają glutenu ani laktozy. Przygotowuje się je bez jajek, mąki oraz mleka. Są świetne jako samodzielne danie lub słodka przekąska energetyczna. Smacznie polecam! :)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy ją 1/2 litra letniej wody i odstawiamy na noc do namaczania. Następnie odcedzamy kaszę, dodajemy do niej miód, sok z cytryny, świeże daktyle (pamiętajmy o usunięciu pestek) oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.

Świetnie smakują ze świeżymi owocami i jogurtem greckim.

W wersji wegańskiej miód możemy zastąpić syropem klonowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 13.04.2018 14:21
pyszności! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak