Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z mincemeat

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszne.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 1 szkl
mąka krupczatka 1/2 szkl
cukier puder 1/4 szkl
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta

MASA MINCEMEAT

cukier trzcinowy 1/4 szkl
wino czerwone półsłodkie 1/4 szkl
żurawina świeża 200 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/3 łyżeczki
rodzynki 100 g
żurawina suszona 50 g
sok z pomarańczy 1 szt
likier amaretto 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada gorzka 50 g
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z mincemeat

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
Krok 1 - Mazurek z mincemeat foto
2
Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
Krok 2 - Mazurek z mincemeat foto
3
Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Udanych wypieków i smacznego :)
Krok 3 - Mazurek z mincemeat foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak