Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z imbirem i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 1 szt,

farsz;

chleb 2 kromki,
boczek surowy 150 g,
śliwki suszone 150 - 200 g,bez pestek
jajko 1
natka pietruszki 1/2 pęczka,
sól i pieprz do smaku,
cukier ok.1/2 łyżeczki,
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka,
cynamon Prymat 1 łyżeczka,

do natarcia z zewnątrz;

sól
przyprawa uniwersalna Kucharek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z imbirem i cynamonem

Kurczaka oczyścić ,umyć i osuszyć.
Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę.
Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki.
Z boczku, chleba ,śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz.
Doprawić solą , pieprzem , odrobiną cukru , proszkiem imbirowym i cynamonem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną.
Zewnątrz natrzeć solą , przyprawą uniwersalną , przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym.
Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach godzinę pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa).
W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał a kurczaka odkryć i zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:15
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak