Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33

odc. 33 Mój przepis na

Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    4 szt.
  • chrzan żurawinowy

    łyżka

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżki

Farsz

  • czosnek

    2 ząbki
  • kasza jaglana

    1 szklanka ugotowanej
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • rodzynki

    2 łyżki
  • ser kozi

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    pęczek
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól ziołowa

    szczypta
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • tymianek Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Marynata: w naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty.
Krok 2 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Oczyszczone piersi z kurczaka nacinamy tak, aby powstały kieszenie, dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do naczynia z pozostałą marynatą i odstawiamy (najlepiej na 1 godzinę).
Krok 3 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Farsz: łączymy kaszę jaglaną z rodzynkami oraz rozdrobnionym serem kozim. Dodajemy posiekany czosnek, sól ziołową, odrobinę posiekanej natki pietruszki, posiekany szczypiorek oraz tymianek. Wlewamy odrobinę oliwy aby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiamy do smaku chili.
Krok 4 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Tak przygotowanym farszem nadziewamy zamarynowane piersi z kurczaka i ponownie przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym znajduje się marynata.
Krok 5 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 30 minut.
Krok 6 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33 foto
Upieczone piersi z kurczaka polewamy sosem powstałym w czasie pieczenia oraz z chrzanem z żurawiną. Z wierzchu posypujemy natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat