odc. 12 Mój przepis na

Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    4x100 g
  • jabłka winne

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • masło

    3-4 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • ser bundz

    100 g
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    szczypta

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Krok 3 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem bundz. Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 4 - Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12 foto
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat