Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z golonek indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

golonki indycze 1 sztuka
bazylia 5 listków
czosnek 3 ząbki
marchewka 1 sztuka
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

olej

Porada

Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z golonek indyka z bazylią, czosnkiem i marchewką

Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości.
Mięso porządnie natrzeć solą.
Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę.
Całość zrolować i wsadzić w siatkę do wędlin.
(Można związać nitką.)
Tak przygotowaną roladkę wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso posmarować olejem, obwinąć folią aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach.
Następnie roladę rozwinąć (ostrożnie!) z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo z 15 minut (aby nabrało rumianego koloru).
Podawać na gorąco (na obiad) lub po schłodzeniu (do chleba).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:25
super mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak