Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
woda zimna 3 łyżki

Krem

serek mascarpone 125 g
cukier puder 4 łyżeczki

Dodatkowo

czekolada mleczna 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy.
2. Następnie dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach.
4. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy krem. Serek mieszamy z cukrem pudrem.
6. Zimny biszkopt kroimy w 6 prostokątów.
7. Każdy smarujemy kremem i ostrożnie zwijamy. Odstawiamy do stężenia.
8. Z kolei rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią roladki. Odstawiamy do zastygnięcia.
9. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak