Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i suszem z kani

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki
mleko 2 szkl
woda 1 szkl
jajko 2-3 szt
mąka
sól
olej do smażenia
Farsz:
kapusta kiszona 50- 60 dag
cebula ok1 szt
grzyby suszone ok 2 łyżki mielonego suszu z kani
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
Panierka:
jajko 3 szt
mleko ok2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i suszem z kani

Kapustę kroimy i odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Troszkę solimy i dodajemy liść laurowy. Gotujemy aż kapusta zacznie mięknąć. Przelewamy przez durszlak by osączyć ją z wody.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i przekładamy kapustę. Dodajemy zmielony proszek z kani. Proszek jest aromatyczny więc dodajemy go stopniowo i próbujemy ile jeszcze dodać.
Dusimy wszystko, oprószamy solą i pieprzem, i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy bułkę tartą i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy dość mocno do smaku .
Łączymy wszystkie składniki na ciasto. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietanki. Na natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Na każdy usmażony naleśnik nakładamy przygotowany farsz i składamy krokiety.
Jajka roztrzepujemy z łyżką wody albo mleka. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i tartej bułce. smażymy na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak