Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    400-500 g
  • oliwa

    250 ml
  • białe wino wytrawne

    250 ml
  • woda

    100 ml
  • masło

    5 łyżek
  • kapusta biała

    5-7 liści
  • cebula

    1 szt.
  • koper włoski

    1 bulwa
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki

Do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • pieprz cytrynowy

  • kminek cały

  • anyż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18
Filet z dorsza przekrajamy na pół. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozprowadzamy po całym dnie, a następnie przekładamy do niego rybę. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i zalewamy białym winem (125 ml) oraz odrobiną wody (ok. 50 ml, tak aby zalewa sięgała połowy wysokości ryby). Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180-190˚C przez około 20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18
Liście białej kapusty zwijamy w rulony i siekamy w paski. Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła i wrzucamy kapustę. Kiedy kapusta zaczyna się smażyć, doprawiamy ją solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy pozostałą wodą i dusimy, aż będzie miękka.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18
Cebulę drobno siekamy. Koper włoski przekrajamy na pół, wycinamy głąby i bulwę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy koper, doprawiamy go anyżem. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec do warzyw wlewamy pozostałe białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18
Na talerze wykładamy rybę, usmażone liście kapusty oraz sos anyżowy z cebuli i kopru włoskiego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat