Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makrela

    4 filety
  • białe wino wytrawne

    50 ml
  • grejpfrut

    1 szt.
  • melon

    1 ćwiartka (żółtego)
  • limonka

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • oliwa

    1 łyżka
  • kiełki

Do smaku

  • owoc jałowca

  • pieprz czarny grubo mielony

  • imbir mielony

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9 foto
Filety z makreli układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy białe wino i doprawiamy solą, pieprzem czarnym grubo mielonym oraz owocami jałowca. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 100 ˚C przez około 10 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9 foto
Ćwiartkę melona kroimy w drobną kostkę. Obieramy grejpfruta, połowę filetujemy (usuwamy białe skórki). Z pozostałej połowy grejpfruta i z limonki wyciskamy sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9 foto
Cebulę łączymy z pokrojonym melonem oraz sokiem z grejpfruta i limonki. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i świeżym szczypiorkiem. Dolewamy odrobinę oliwy i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9 foto
Upieczoną makrelę podajemy z limonkową zalewą i filetowanym grejpfrutem ozdabiając na koniec kiełkami.
Doradca Smaku
Jeśli nie masz dostępu do makreli, to możesz wybrać inną, morską rybę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

16.03.2018 14:58
Na pewna smakuje wybornie;)

jejkuchnia

16.03.2018 10:14
Musi mieć wspaniały smak. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat