Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w pomidorach, DS XIX odc. 17

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na dorsza pieczonego w pomidorach - znakomity obiad dla całej rodziny. Danie jest lekkie, smaczne i dla całej rodziny.

Składniki:

Dorsz w pomidorach:

filet z dorsza 300 gramów
pomidory 3 sztuki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
szalotka 2 sztuki
ryż basmati 1 szklanka
woda 1 1/2 szklanki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Sałatka:

roszponka 100 gramów
pomidorki koktajlowe 200 gramów
oliwki czarne Smak 10 sztuk
orzechy nerkowca 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w pomidorach, DS XIX odc. 17

Dorsz to delikatna ryba o białym, nietłustym mięsie. Jego zaletą jest smak i łatwość przyrządzenia. Połączenie dorsza z pomidorami nie jest popularne w polskiej kuchni, ale warto je wypróbować, bo jest pyszne. W tym przepisie ważne są aromatyczne przyprawy: rozmaryn i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. 

Przepis na dorsza pieczonego w pomidorach

1

Szalotkę kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szalotkę. Doprawiamy rozmarynem i smażymy aż szalotka się zarumieni. Następnie wsypujemy ryż i krótko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i przykrywamy przykrywką. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.

2

Pomidory kroimy na grube plasterki. Z filetów dorsza odcinamy ogonek i brzuszek. Następnie plastry pomidorów układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy filety z dorsza. Rybę z dwóch stron przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią PRYMAT. Rybę układamy skórą do góry. Na końcu skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 10-12 minut, w temperaturze 170 stopni, program pieczenia góra-dół.

3

Do miski wkładamy roszponkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wrzucamy do roszponki. Do sałatki dodajemy oliwki SMAK. Całość polewamy oliwą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i posypujemy nimi sałatkę.

Gotową rybę podajemy z ryżem oraz sałatką. 

Klikaj po więcej przepisów Michel Morana z programu "Doradca Smaku"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak