Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w pomidorach, DS XIX odc. 17
Dorsz to delikatna ryba o białym, nietłustym mięsie. Jego zaletą jest smak i łatwość przyrządzenia. Połączenie dorsza z pomidorami nie jest popularne w polskiej kuchni, ale warto je wypróbować, bo jest pyszne. W tym przepisie ważne są aromatyczne przyprawy: rozmaryn i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Przepis na dorsza pieczonego w pomidorach
Szalotkę kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szalotkę. Doprawiamy rozmarynem i smażymy aż szalotka się zarumieni. Następnie wsypujemy ryż i krótko podsmażamy. Całość zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i przykrywamy przykrywką. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.
Pomidory kroimy na grube plasterki. Z filetów dorsza odcinamy ogonek i brzuszek. Następnie plastry pomidorów układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy filety z dorsza. Rybę z dwóch stron przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią PRYMAT. Rybę układamy skórą do góry. Na końcu skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 10-12 minut, w temperaturze 170 stopni, program pieczenia góra-dół.
Do miski wkładamy roszponkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wrzucamy do roszponki. Do sałatki dodajemy oliwki SMAK. Całość polewamy oliwą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i posypujemy nimi sałatkę.
Gotową rybę podajemy z ryżem oraz sałatką.