Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z dorsza

    400 g
  • Cebulka perłowa marynowana Smak

    kilka sztuk
  • cytryna

    1 sztuka
  • oliwki zielone

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

  • Kolendra cała Prymat

  • Gorczyca biała cała Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Sos chorizo

  • chorizo

    150 g
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory pelati

    400 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25 foto
Sos chorizo: na suchą patelnię wsypujemy kolendrę i gorczycę. Kiedy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy olej.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25 foto
Z chorizo zdejmujemy osłonę, rozdrabniamy kiełbasę palcami i przekładamy na patelnię z przyprawami. Smażymy do momentu aż chorizo zabarwi olej na pomarańczowo. Cebulę, pietruszki oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25 foto
Dodajemy całe opakowanie papryki słodkiej oraz pomidory pelati. Całość dusimy przez ok. 10 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25 foto
Dorsza dzielimy na spore kawałki i na 2-3 minuty przed końcem duszenia przekładamy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką ostrą. Dodajemy oliwki i cebulkę perłową. Na koniec posypujemy startą skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bertpvd 27.04.2016 10:29
Czy to jest filet z dorsza bałtyckiego czy atlantyckiego ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat