Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

10 sztuk

kasza manna z amarantusa 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka

Dodatkowo

jabłko 1/2 sztuki
rodzynki 2 łyżki

Porada

Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt.

Przepis i sposób przygotowania na: Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

Kaszkę połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie odstawić na kilka minut, aby kasza zgęstniała.
Dodać jabłko uprzednio pokrojone w kostkę oraz rodzynki (*).
Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

(*) Jeśli rodzynki są twarde to należy je zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty.
Większe przekrajam, drobne dodaję w całości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:19
warto robic.
jejkuchnia 26.03.2018 19:31
Nie jadłam takich. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak