Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynaderki cielęce

    500 g
  • szalotka

    2 szt.
  • pieczarki

    5-6 szt.
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • koniak

    do flambirowania
  • czerwony wermut

    150 ml
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • masło

    2-3 łyżki
  • marchewki

    6 sztuk mini
  • pietruszka

    natka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

  • rozmaryn suszony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Cynaderki oczyszczamy z tłuszczu, szalotki siekamy w pióra, a pieczarki kroimy na plastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cynaderki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy alkohol do flambirowania i podpalamy go. Usmażone cynaderki przekładamy na talerz.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Sos
Na patelni po cynaderkach smażymy posiekane wcześniej szalotki, następnie dodajemy pieczarki i przyprawiamy rozmarynem.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Wcześniej przygotowane cynaderki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Na małej patelni rozpuszczamy 2–3 łyżki masła, wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy minimarchewki. Doprawiamy kminem rzymskim. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Dolewamy wermut (aż przykryje wszystkie składniki) i chwilę smażymy, aby alkohol odparował. Dodajemy śmietanę i musztardę. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5
Cynaderki serwujemy z sosem musztardowym i karmelizowanymi marchewkami. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.03.2018 22:34
Wyglądają smakowice, ale u mnie nie lubią i przyznam szczerze jeszcze nie jadłam.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat