odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    2 piersi
  • porto

    70 ml
  • borowiki suszone

    50 g
  • masło

    100 g
  • olej do smażenia

  • rosół z kury

    300 ml
  • szalotka

    2 szt.
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Kminek cały Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Piersi z gęsi układamy na desce skórą do dołu i ścinamy z góry kawałki mięsa, tak aby powstał płaski filet. Jeśli poza mięso wystają kawałki skóry z tłuszczem możemy je odcinać. Mięso posypujemy solą oraz pieprzem czarnym.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Każdą z piersi zwijamy w rulon i związujemy sznurkiem. Posypujemy wierzch niewielką ilością soli i pieprzem białym.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Rulony smażymy z każdej strony na złocisty kolor, na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Usmażone rulony przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną pozostałego tłuszczu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od grubości rulonów 8 do 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Namoczone wcześniej borowiki kroimy w cienkie paski, szalotkę w kostkę. Smażymy razem na tłuszczu pozostałym ze smażenia gęsi. Po chwili dolewamy porto. Czekamy aż porto nieco odparuje i doprawiamy do smaku kminkiem. Następnie dodajemy wywar i ponownie odparowujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Na koniec dodajemy masło, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy aż masło się rozpuści. Gęsinę wyjmujemy z piekarnika, zbieramy sznurek i obtaczamy w sosie.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami foto
Podajemy na talerzu polaną sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat