Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • przepiórka

    8 piersi
  • cebula czerwona

    2
  • papryka zielona

    1/2
  • por

    4 (wersja mini)
  • cukier

    2 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • Musztarda delikatesowa Prymat

  • oliwa

  • masło

    2 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • roszponka

    do dekoracji

Do smaku

  • Goździki całe Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy cukier, goździki, czerwone wino i kminek. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, a konfitura gęsta.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
Piersi z przepiórki doprawiamy solą i pieprzem. Z wierzchu smarujemy musztardą delikatesową. Smażymy na patelni z 1 łyżką masła po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
Podsmażone przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z tłuszczem z patelni). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ˚C przez ok. 5 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
Na patelni po przepiórkach rozgrzewamy łyżkę masła. Z porów odkrawamy zielone liście i przekładamy na patelnię (w całości). Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dusimy do momentu, aż pory będą miękkie.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
Na talerze wykładamy konfiturę z cebuli, pory i piersi z przepiórki. Dekorujemy świeżą roszponką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 04.05.2018 15:01
Ja jeszcze nie jadłam przepiórki, ale myślę że taką konfiturę z cebuli można również wykorzystać do innego mięska :)
Bożena Matuszczyk 03.05.2018 20:39
Na pewno bardzo smakowite mięsko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat