Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

przepiórka 8 piersi
cebula czerwona 2
papryka zielona 1/2
por 4 (wersja mini)
cukier 2 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 200 ml
Musztarda delikatesowa Prymat
oliwa
masło 2 łyżki
woda 1 szklanka
roszponka do dekoracji

Do smaku

Goździki całe Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy cukier, goździki, czerwone wino i kminek. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, a konfitura gęsta.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
2
Piersi z przepiórki doprawiamy solą i pieprzem. Z wierzchu smarujemy musztardą delikatesową. Smażymy na patelni z 1 łyżką masła po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
3
Podsmażone przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z tłuszczem z patelni). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ˚C przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
4
Na patelni po przepiórkach rozgrzewamy łyżkę masła. Z porów odkrawamy zielone liście i przekładamy na patelnię (w całości). Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiany kolor, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dusimy do momentu, aż pory będą miękkie.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto
5
Na talerze wykładamy konfiturę z cebuli, pory i piersi z przepiórki. Dekorujemy świeżą roszponką.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.05.2018 15:01
Ja jeszcze nie jadłam przepiórki, ale myślę że taką konfiturę z cebuli można również wykorzystać do innego mięska :)
Bożena Matuszczyk 03.05.2018 20:39
Na pewno bardzo smakowite mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak