Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Bożeny
Nastpęnie poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.
Kapustę białą poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować nie całkiem do miękkości z odrobiną soli, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Cebulę pokroić , podsmażyć razem z oczyszczonymi startymi na tarce pieczarkami na niewielkiej ilości oleju.
Mięso opłukać , osuszyć natrzeć przyprawami i podsmażyć na tłuszczu do miękkości.
Miękkie mięso pokroic w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplastry, boczek w kostkę następnie boczek przesmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy.
Połączyć obie kapusty , dodać pokrojoną kiełbasę , posmażone pokrojone mięso razem z tłuszczem w którym się mięso smażyło , oraz podsmażoną cebule z pieczarkami i podsmażony boczek.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Całośc dokładnie wymieszać.
Dusić na małym ogniu jeszcze około 20 - 30 minut , co jakiś czas mieszając , aby bigos się nie przypalił.
Podawać gorący ze świeżym pieczywem.
Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień , a tak ogólnie czym bigos starszy tym lepszy.