Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Bożeny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg,
kapusta biała 600 g,
cebula 2 szt,
pieczarki 300 g,
kiełbasa podwawelska krążek,
boczek wędzony 250 g,
koncentrat pomidorowy 1 słoik,
Liść laurowy suszony Prymat 3 - 4 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 5 -6 ziarenek,
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat do smaku,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Bożeny

Kapustę kiszoną jeśli jest mocno kwaśna przepłukać w zimnej wodzie.
Nastpęnie poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.
Kapustę białą poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować nie całkiem do miękkości z odrobiną soli, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Cebulę pokroić , podsmażyć razem z oczyszczonymi startymi na tarce pieczarkami na niewielkiej ilości oleju.
Mięso opłukać , osuszyć natrzeć przyprawami i podsmażyć na tłuszczu do miękkości.
Miękkie mięso pokroic w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplastry, boczek w kostkę następnie boczek przesmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy.
Połączyć obie kapusty , dodać pokrojoną kiełbasę , posmażone pokrojone mięso razem z tłuszczem w którym się mięso smażyło , oraz podsmażoną cebule z pieczarkami i podsmażony boczek.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Całośc dokładnie wymieszać.
Dusić na małym ogniu jeszcze około 20 - 30 minut , co jakiś czas mieszając , aby bigos się nie przypalił.
Podawać gorący ze świeżym pieczywem.

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień , a tak ogólnie czym bigos starszy tym lepszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:55
fajny bigos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak