Babka z karobem i lemon curd Zewy

Babka z karobem i lemon curd Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • lemon curd

    2 łyżki czubate
  • jajka

    4 szt duże
  • cukier

    3/4 szk
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1,5 szk typ 500
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szk
  • karob

    1 łyżka czubata

dodatkowo

  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Jajka, lemon curd, ekstrakt i cukier ubijać w misce kilka minut.
Następnie maleńkim strumieniem wlewać olej ale nie przerywając ubijania.
Mąki przeisane razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta dodać karob i wymieszać, rozłożyć ciemne ciasto wzdłuż na jasnym cieście a potem włożyć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do drugiego końca foremki.
Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.

ZEWA
Karob jest odpowiednikiem kakao, melasy i czekolady i ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat