Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa podana z karmelizowanymi śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 1 sztuka

Marynata

olej 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka

Śliwki

cukier 2 łyżki
śliwki węgierki 150 g

Dodatkowo

woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa podana z karmelizowanymi śliwkami

Składniki marynaty mieszamy i dokładnie smarujemy nią osuszoną polędwiczkę. Odstawiamy na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Po tym czasie mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano (bez dodatkowego oleju). Gdy będzie podsmażone zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.

Na 5 minut przed końcem duszenia mięsa wsypujemy na suchą patelnię cukier i rozpuszczamy go na wolnym ogniu, po czym dodajemy pokrojone w ćwiartki śliwki i podgrzewamy razem, aż większość soku wyparuje. Odstawiamy.

Gotową polędwiczkę odstawiamy, aby odpoczęła, a następnie kroimy w grube plastry, podajemy z przygotowanymi chwilę wcześniej śliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak