Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 2 sztuki
skrobia ziemniaczana 150 g
mąka pszenna 200 g + do podsypywania stolnicy
sól do smaku
woda z solą do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajka, skrobię i mąkę oraz solimy do smaku. Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki).

Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części i na podsypanej mąką stolnicy kulamy dłońmi tworząc wałek. Kroimy po skosie w kawałki ostrym nożem tworząc kopytka.

Gotowe kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane ściągamy łyżką cedzakową na durszlak.

Najlepiej smakują z gulaszem lub okraszone cebulką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak