Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zalewa;

woda zimna 5 szkl,
ocet 10 % 1 szkl,
cukier 6 łyżek,
sól 2 płaskie łyżki,
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek,
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,

Dodatkowo;

śledzie 1 kg,
jajko 2
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka,
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania,
mąka pszenna 3 łyżki do panierowania,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w zalewie octowej wg.przepisu mojej babci

Śledzie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie śledzie oprószyć solą, pieprzem. Rozbełtać jajka dodać przyprawę do ryb.

Śledzie panierować w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.
Śledzie smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Na dnie naczynia (miski) ułożyć plasterki cebuli na przemian z usmażonymi śledziami.
Całość zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą. Dodać 2 -3 łyżki tłuszczu ze smażenia śledzi a następnie odłożyć w chodne miejsce na kilka dni w celu przegryzienia smaków.
Po dwóch dniach śledzie gotowe do spożycia.
Zalewa;
Wszystkie składniki na zalewę zagotować a następnie lekko przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:03
pyszne sa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak