Rosół z gęsi z pulpecikami

Rosół z gęsi z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • gęś

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    2 szt.
  • seler

    1 szt. (mały)
  • cebula

    1 szt.
  • liście laurowe

    2 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 ziaren
  • mąka

    3 łyżki (przesiana)
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana

    100 ml

Do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • pieprz

Pulpeciki z wątróbką

  • wątróbka gęsia

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    50 g (miękkie)
  • bułka tarta

  • natka pietruszki suszona

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rosół:
Oczyść i umyj dokładnie gęś. Zalej ją przynajmniej 3 litrami zimnej wody – tak żeby mięso było całkowicie zanurzone. Rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj warzywa oraz przyprawy. Pozwól, żeby rosół powoli się gotował bez przykrywki przez około 2 godziny. Ściągaj sukcesywnie pojawiającą się z wywaru pianę.

Pulpeciki z wątróbką:
Umyj wątróbkę i usuń z niej błony, drobno posiekaj. Dodaj jajko, podsmażony wcześniej czosnek, miękkie masło, sól i zioła. Zmieszaj wszystko z bułką tartą i usmaż na patelni. Ostudź i odstaw do lodówki na półtorej godziny do zgęstnienia. Następnie nawilżonymi dłońmi uformuj kulki. Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowane pulpeciki powinny wypłynąć. Wyjmij jeden i przekrój, żeby sprawdzić, czy jest ugotowany. Gotowe włóż do zimnej wody.
Po dwóch godzinach gotowania przelej rosół przez sitko do innego naczynia. Pokrój warzywa i mięso z rosołu na małe kawałki.
Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do przecedzonej zupy i całość gotuj przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj odcedzone wcześniej mięso i warzywa do gęstej zupy. Przypraw całość mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę.
Pulpeciki zalewamy gorącym rosołem i posypujemy całość pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

31.01.2018 22:06
Smakowity i kuszący rosołek. Ale sobie smaku narobiłam.;)

bietka

31.01.2018 16:09
Wygląda bardzo apetycznie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat