Daktyle do masy i do spodu namocz w gorącej wodzie-im dłużej tym lepiej, wody ma być tyle aby zakryła daktyle. Orzechy zblenuj w blenderze, przesyp na talerzyk, daktyle do spodu również zblenduj ze szczyptą soli, masłem orzechowym na pastę i dodaj orzechy, przemieszaj całośc i wylep masą, dosyć kleistą, tortownicę. Kaszę przepłucz dokładnie w ciepłej i zimnej wodzie, przełóż ją do garnka, dodaj trochę słodzidła, spora szczyptę soli, zalej mlekiem i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie mleko.Potem nakryj garnek ręcznikiem na około 30-40min. W tym czasie w blenderze zmiksuj pozostałe daktyle, pastę sezamową, słodzidło. Do kaszy dodaj gęstą część mleka kokosowego, aromat waniliowy i całą zawartość blendera. Wszystko miksuj na gładziutka, pozbawiona grudek masę, robiąc co jakiś czas przerwy aby nie spalić blendera. Potem spróbuj całość, ew. dosłódź i przełóż masę na spód. Wstaw do lodówki i schłódź najlepiej całą noc. Przed podaniem posyp kakao i ozdób owocami.