Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pudding z musem dyniowym, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dynia bez wątpienia stanowi symbol jesieni. Możliwości jej zastosowania w kuchni jest ogromna ilość - począwszy od przystawek, dań głównych, aż po desery. Sprawdźcie przepis na przepyszny pudding z musem dyniowym!

Składniki:

Składniki:

dynia hokkaido
1/2 sztuki
jabłka
2 sztuki
syrop z agawy
2 łyżki
śmietanka 36%
150 ml
masło
80 g
kasza jaglana
5 łyżek
mleko
1 szklanka
miód akacjowy
1 łyżeczka
bakalie
2 łyżki
oliwa
płatki migdałowe
2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Do dekoracji:

świeże listki werbeny
kwiat begonii
nasiona granatu

Porada

By owoce nie ściemniały, warto pokropić je sokiem z cytryny. Za pomocą młotka możemy w łatwy sposób wydobyć pestki granatu ze skórki. Poprzez uderzenia w owoc, pestki powinny wypaść z łatwością.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pudding z musem dyniowym, odc. 14

Sposób przygotowania:

Za pomocą noża usuwamy skórę dyni, następnie wykrawamy z niej gniazda nasienne i kroimy warzywo na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Nasze składniki na mus przekładamy do miski, a następnie skrapiamy  oliwą i przyprawiamy kurkumą, mieszamy produkty. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy dynie i jabłka, całość wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 min – pieczemy, aż dynia zmięknie.

Do nagrzanego garnka wlewamy mleko i doprawiamy je cynamonem. Do naczynia dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości. Na tarce  nad garnkiem ścieramy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy nasze składniki i dodajemy do nich miód, następnie wlewamy do garnka śmietankę. Dorzucamy chrupiące migdały i energicznie mieszamy całość. Garnek odstawiamy do ostygnięcia. Dynie i jabłka przekładamy do miski, następnie dodajemy do nich masło i syrop z agawy, po czym całość blendujemy na gładką masę. Myjemy blender, a następnie korzystamy z niego ponownie do zblendowania kaszy jaglanej. Nad kolejną miseczką obieramy granat.

Sposób podania: do miseczek nakładamy warstwowo: kaszę, bakalie*, mus dyniowo-jabłkowy i całość dekorujemy owocami granatu, liśćmi świeżej werbeny cytrynowej i kwiatami begonii.

*Bakalie: rodzynki, miechunka i orzechy włoskie

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak