odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pudding z musem dyniowym, odc. 14

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dynia bez wątpienia stanowi symbol jesieni. Możliwości jej zastosowania w kuchni jest ogromna ilość - począwszy od przystawek, dań głównych, aż po desery. Sprawdźcie przepis na przepyszny pudding z musem dyniowym!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia hokkaido

    1/2 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • syrop z agawy

    2 łyżki
  • śmietanka 36%

    150 ml
  • masło

    80 g
  • kasza jaglana

    5 łyżek
  • mleko

    1 szklanka
  • miód akacjowy

    1 łyżeczka
  • bakalie

    2 łyżki
  • oliwa

  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • świeże listki werbeny

  • kwiat begonii

  • nasiona granatu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Za pomocą noża usuwamy skórę dyni, następnie wykrawamy z niej gniazda nasienne i kroimy warzywo na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Nasze składniki na mus przekładamy do miski, a następnie skrapiamy  oliwą i przyprawiamy kurkumą, mieszamy produkty. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy dynie i jabłka, całość wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 min – pieczemy, aż dynia zmięknie.

Do nagrzanego garnka wlewamy mleko i doprawiamy je cynamonem. Do naczynia dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości. Na tarce  nad garnkiem ścieramy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy nasze składniki i dodajemy do nich miód, następnie wlewamy do garnka śmietankę. Dorzucamy chrupiące migdały i energicznie mieszamy całość. Garnek odstawiamy do ostygnięcia. Dynie i jabłka przekładamy do miski, następnie dodajemy do nich masło i syrop z agawy, po czym całość blendujemy na gładką masę. Myjemy blender, a następnie korzystamy z niego ponownie do zblendowania kaszy jaglanej. Nad kolejną miseczką obieramy granat.

Sposób podania: do miseczek nakładamy warstwowo: kaszę, bakalie*, mus dyniowo-jabłkowy i całość dekorujemy owocami granatu, liśćmi świeżej werbeny cytrynowej i kwiatami begonii.

*Bakalie: rodzynki, miechunka i orzechy włoskie

 

Doradca Smaku
By owoce nie ściemniały, warto pokropić je sokiem z cytryny. Za pomocą młotka możemy w łatwy sposób wydobyć pestki granatu ze skórki. Poprzez uderzenia w owoc, pestki powinny wypaść z łatwością.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat