Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z pesto z cukiniowymi pulpetami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pesto

bazylia świeża 2-3 opakowania
słonecznik łuskany 100 g
oliwa aromatyzowana 1/2 szklanki
cytryna sok z 1/2 +skórka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
parmezan starty 1/2 szklanki
czosnek ząbki 3-4

pulpeciki

ser ricotta 2 opakowania
cukinia 2 małe sztuki
pomidory suszone w zalewie 1/2 słoika
oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki+smażenie
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat ok. 1 szklanki
jajko 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki

dodatkowo

makaron ulubiony 500g

Porada

Do pesto w oryginale używa się drogich orzeszków piniowych-ja zastępuję je słonecznikiem, który po podprażeniu na złoto zyskuje podobny smak. Można go zastąpić dowolnymi orzechami-migdały sa świetne. Wart do pesto dodać szczyptę cukru, który łagodzi

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z pesto z cukiniowymi pulpetami

Cukinię zetrzyj na tartce z grubymi oczkami, porządnie posól,przemieszaj i odstaw na około 20min. do momentu aż puści sok i zmięknie. W tym czasie przygotuj pesto-podpraż słonecznik na patelni i ostudź go. Bazylię, czosnek i sporą szczyptę soli przełóż do blendera i zmiksuj tak długo aż bazylia zmięknie i zwiędnie, dodaj słonecznik i miksuj az go rozdrobnisz, potem stopniowo wlewaj oliwę, dodaj sok i skórkę z cytryny, pieprz, a gdy pesto będzie prawie gotowe dodaj parmezan i chwilę zmiksuj. Następnie posiekaj drobno cebule i czosnek, podsmaż je na oliwie do momentu az się zeszklą i zmiękną, dodaj odciśniętą z wody cukinię i chwilę podsmaż aż straci ona surowość ale będzie miękka. Wystudź masę. Do serka ricotta dodaj posiekane suszone pomidory, jajka i zawartość patelni. Wsyp bułkę tartą-tyle aby ciasto mogło sie formować. Odstaw masę na 10min. do lodówki. Następnie formuj pulpety i panieruj je w bułce tartej-podsmaż na oliwie. W międzyczasie ugotuj makaron, wymieszaj go z pesto i podawaj z pulpecikami na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak