Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki bananowe z marmoladą dyniową
Naleśniki:
1. Zmieszaj 3-4 łyżki mleka z pokruszonymi drożdżami, z łyżką mąki i łyżką cukru i zostaw ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. W misce połącz pozostałą mąkę ze skórką cytrynową i szczyptą soli.
3. Wymieszaj całość z zaczynem drożdżowym, dodaj jajka, resztę mleka i mieszaj do uzyskania delikatnego ciasta.
3. Nakryj wszystko ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Na patelni podgrzej olej. Zrób małe naleśniki, smaż je mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Przed obróceniem naleśnika, włóż do niego 4 plastry banana.
Marmolada:
1. Wymieszaj 200 ml wody z cukrem, sokiem pomarańczowym i szczyptą soli w rondlu.
2. Dodaj pokrojony miąższ dyni i sok z imbiru.
3. Gotuj na małym ogniu, aż dynia lekko się rozgotuje. Pilnuj by całość nie zgęstniała.
4. Posmaruj naleśniki marmoladą.