Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYBA PO GRECKU

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryba

filet z mintaja 1 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sok z cytryny
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
olej do smażenia

Warzywa

marchewka
pietruszka
seler
cebula
por
koncentrat pomidorowy
masło
olej
woda gorąca
sól łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
cukier 1-2 łyżeczki
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA PO GRECKU

Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i solę. Gotuję przez 20 minut (zostawiam uchyloną pokrywkę). Pod koniec dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
Odlewam 1/2 szklanki wywaru warzywnego i mieszam z koncentratem.
Pora i cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem.
Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak