Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SERNIK NA ZIMNO

twaróg tłusty 700 g
cukier puder 2/3 szklanki
żółtko jajek 5 szt.
masło 250 g
woda 1/2 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

BISZKOPT

mąka 5 łyżek
jajko 5 szt.
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
wanilia

PIANKA BIAŁKOWA

białko 5 szt.
cukier 2/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
galaretka wiśniowa 1 opakowanie

POLEWA

masło 100 g
kakao 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
likier amaretto 2 łyżki (lub wiśniowy)
śmietanka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut.
*Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).

KROK 3. PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.

KROK 4. POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.

Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej.
Życzę smacznego! :)


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak