Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z porem i mozzarellą
Pora pokroić w półplasterki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową.
W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą.
(Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.
Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.