Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Magnolia

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szkl
cukier 1/2 szkl
mąka 2/3 szkl
olej 6 łyżki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
barwnik spożywczy czerwony 1 łyżeczki

poncz

woda 1/2 szkl
rum 1 kieliszek
sok z cytryny 1 łyżka

Masa ananasowa

ananas w puszce 1 puszka
woda 1 szkl
galaretka cytrynowa 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Masa ajerkoniakowa

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 2 op
cukier waniliowy 1 op
masło 200 g
cukier puder 4 łyżki
ajerkoniak 100 ml

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 op
czekolada biała 1 tabliczka
mleko 1 łyżka
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Magnolia

1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam upieczony biszkopt.
3. Masa ananasowa: Ananasa razem z syropem miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszam. Studzę. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia.
4. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam ajerkoniak. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
5. Na masie ajerkoniakowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką cukrową i wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2018 13:54
Bardzo ładnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak